Våra tänder
Tänder
Människans tänder börjar bildas redan tidigt under fosterstadiet och börjar sedan växa vid 6–8 månaders ålder. Vi får två uppsättningar tänder, varav ena är mjölktänder och andra är permanenta tänder. Som en vuxen person får man upp till 32 tänder, inkluderat visdomständerna.
Tanden består av två delar som inkluderar krona och rot. Kronan är den synliga delen av tanden, medan den nedre delen är roten. Kronan består av tre lager, varav det yttersta lagret är Emalj som även är kroppens hårdaste vävnad.
Tänderna uppfyller ett flertal funktioner, från att tala, tugga och bita till att forma hur vårt ansikte ser ut. En god munhälsa innebär friska och kariesfria tänder. Karies är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier som orsakar angrepp på tandytan, vilket leder till att emaljen urkalkas. Med en god munhälsa kan man dock undvika karies och andra tand- och munbesvär genom en regelbunden munvårdsrutin. En god munhälsa leder inte bara till ett bättre liv, utan det skonar även din ekonomi från dyra reparationer. Därför är det viktigt att ta hand om dina tänder.
Observera att Sveriges tandläkarförbund och tandhygienist-föreningen rekommenderar tandkräm med fluorid till både vuxna och barn, i synnerhet vid kariesproblem.
Önskar man dock inte tandkräm innehållande fluorid, erbjuder vi på Munea även fluorid-fria produkter! Som förälder bestämmer du naturligtvis själv vilken tandkräm som du vill använda till dig och ditt barn.
Barn
Barns tänder börjar utvecklas redan tidigt under fosterstadiet. Barnens första mjölktänder börjar vanligtvis växa vid 6–8 månaders ålder.
Från att första tanden tittar upp bör man köpa en liten barn-tandborste och börja borsta barnets tand varsamt. Med anledning av att nya tänder är känsliga för karies, bör man borsta barnets tand/tänder morgon och kväll med fluortandkräm som stärker och skyddar tänderna. Öva på att borsta alla sidor och låt det göras i ett behagligt tempo, undvik att trycka hårt med tandborsten. Tandkräm som smakar väl uppskattas och föredras av många barn.
Barn önskar ibland äta något efter att de borstat tänderna. Detta kan barnen i enstaka fall få göra, i annat fall riskerar de undvika tandborstningen helt då de hellre föredrar att kunna äta eller dricka en sista gång innan läggdags.
Vanliga besvär barnen kan uppleva under 0–2 årsålder är klåda i tandraden eller irriterat tandkött. Vid klåda är det vanligt att barnen får ökad salivation och börjar dregla som följd. Lättare massage av tandköttet kan vara behagande för många barn. Rekommenderat är en mjuk bitring eller att föräldrarna masserar tandköttet med en mjuk tandborste. Vid irriterat tandkött kan det bli väldigt rött och svullet, ibland får barnet även feber. Kontakta i sådana fall en barnläkare som kan bistå med hjälp.
Under de första åren av barnets uppväxt är det väldigt viktigt att uppmuntra barnen till borstning så det blir en del av den vardagliga rutinen, som ska följa med livet ut.
Barnen börjar vanligen tappa sina mjölktänder från 6 årsåldern, som ersätts av de permanenta tänderna. Samtliga permanenta tänder brukar titta fram när barnet är mellan 9 och 13 år. Under denna period är det väldigt viktigt att barnet har en rutin där man borstar tänderna 2 gånger om dagen, efter frukost och innan sänggående på kvällen. Det är även bra om barnet lär sig använda tandtråd korrekt vid denna ålder regelbundet för undvikande av karies och tandköttsinflammation.
Ungdomar
Under tonåren är det särskilt viktigt att upprätthålla en god munhygien. Det är vanligt att personer i sin tonårsperiod, i samband med studier, äter eller dricker produkter som innehåller mycket socker. Detta kan inkludera läsk, chips, godis, juice etc. Alltför högt intag av socker kan leda till skörare tänder och karies. Karies uppkommer när skadliga bakterier bildar syror som löser upp tandytan. En bra kost och en god munvårdsrutin med skonsamma munvårdsprodukter kan motverka detta och har därför stor betydelse för munhälsan. Vi vill således hjälpa ungdomar att fortsätta njuta av friska tänder och en god munhygien, och erbjuder därav en förmånlig prenumerationstjänst innehållande allt man behöver för en god munvård. Alla personer i sina ungdomsår ska kunna njuta av friska tänder och ett vackert leende.
Tonårsperioden kan vara en fantastisk period, men det kan även vara en period där det ställs höga krav på samhällsnormer och prestationer. Under tonåren kan det således uppkomma ohälsosam stress som kan vara svår att hantera. När människan går igenom stress i högre doser sänks immunförsvaret. Det kan då förekomma tandköttsinflammation som kan leda till skörare tänder och blödande tandkött. Vi rekommenderar således att vid inflammerat och lättblödande tandkött alltid kontakta en tandläkare eller tandhygienist för vidare hjälp med att vårda tänderna.
Vuxna
En god tand- och munhälsa påverkar våra tänders mående senare i livet. På samma sätt som personer i övriga åldrar, är det viktigt att som vuxen borsta tänderna minst två gånger om dagen, på morgonen och innan sänggående på kvällen. Utöver detta, bör man även rengöra tänderna med hjälp av tandtråd, mellanrumsborste, munskölj och tungborste dagligen. Med tandtråd kan du göra rent i trånga utrymmen mellan tänder och vid tandkött. Notera dock att det är vanligt att tandköttet kan bli irriterat och därmed börja blöda vid rengöring med tandtråd eller annan rengöringsteknik ifall vård av tänder missköts. Det beror mestadels på att tänder och tandkött inte har rengjorts på ett tag. Blödningen upphör vanligen efter några dagars rätt tandvårds skötsel.
Vid misskötande av tänder och tandkött kan det leda till inflammerat tandkött. Inflammerat tandkött innebär ökad bakterieväxt i munnen, som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och i sin tur leda till hjärtinflammation, hjärtinfarkt, blodproppar och stroke. Observera att vid graviditeter är man känsligare och har därmed lättare att få tandköttsinflammation som beror på hormonella förändringar i kroppen. Det är således av vikt att ta hand om sin munhygien, vilket vi på Munea bistår hjälp med.
Seniorer
Äldre personers tänder och tandkött har redan formats av ungdoms- och vuxenåren. Det normala åldrandet gör att tändernas emaljyta blir skörare och tänderna blir mer slitna. Risken är därtill större att tänderna går sönder. Det är därför av vikt att inta förebyggande åtgärder för en god munvård. Med en god kost och noggrann munhygien kan äldre personer få, eller upprätthålla, ett friskt tandkött och starkare tänder. Vi på Munea hjälper därför dig med att ta fram anpassade produkter till äldre personer. Vi vill även ge stöd och hjälp till äldre med sin dagliga munvård. Vi rekommenderar därtill att utföra munvårdsrutinen minst efter frukost och innan sänggående på kvällen.