Dålig andedräkt?

Tillfälligt dålig andedräkt är vanligt och drabbar de flesta människor. Dålig andedräkt kan bero på om man har ätit eller druckit något med stark smak, men vanligast beror dålig andedräkt på misskött munvård.

För att undvika dålig andedräkt ska man borsta tänderna noggrant två gånger per dag, helst på morgonen och innan sänggående på kvällen. Det är även av vikt att kontinuerlig rengöra mellan tänder och tandkött med hjälp av tandtråd/mellanrumsborstar. Vid beläggningar på tungan rekommenderar vi användning av tungtandborste. Vi förordar att varsamt rengöra tungan med en tungtandborste två gånger per dag i samband med borstning av tänder och tandkött.  

En annan vanlig orsak till dålig andedräkt kan bero på muntorrhet. Med anledning av att människans saliv ständigt renar munnen kan det således hjälpa att äta regelbundet, samt dricka rekommenderat intag av vatten.

Genom att äta och dricka regelbundet och framför allt sköta sin munvård ordentligt minskar man på bakteriemängden i munnen som producerar illaluktande restprodukter (svavelföreningar som bildas av bakterier och enzymer som bryter matrester i vår mun). Därmed får man bättre andedräkt och en god munvård.

Muntorrhet
Människans saliv har varierande funktioner, varav två av dem är att rena och återfukta munnen samt skydda tänder och slemhinnor. Muntorrhet kan orsakas av oregelbunden kost, stress, nervositet, munandning, vissa mediciner m.m. Muntorrhet kan öka risken för karies och tandlossning, sår i munnen samt svampinfektioner. Smärta och sveda är även något många upplever. Det är därför viktigt att äta regelbundet och dricka rekommenderat intag av vatten, och särskilt viktigt att ha en bra och regelbunden munvårdsrutin. Vid muntorrhet bör man i synnerhet inkludera en munskölj i sin munvårdsrutin med återfuktande egenskaper. Vi rekommenderar att man använder munskölj med ämnen som kan återställa det naturliga pH värdet i munnen och som inte innehar alkohol. Viss alkohol har uttorkande effekt i munnen och kan skapa obalans i pH-värdet och i stället leda till muntorrhet.